Welkom bij het HLW

Bij het HLW (Hervormd Lyceum West) zien wij de school als een plek om te groeien en de wereld als een plek vol inspiratie. Wij geven onze leerlingen ruimte om te ontdekken wie ze zijn en wat ze kunnen. Elke dag moedigen we je aan én dagen we je uit. Samen werken we aan jouw ontwikkeling en geven we je de kans om jouw talenten te omarmen. Welke kant je ook op wilt groeien, jij bepaalt de route en wij helpen je op weg. Maak jij de stap naar onze school? Ons team van docenten maakt graag kennis met jou en je ouders!

Isra

Havo/Vwo - TTO/Tech - B9

"

Wat ik leuk vind van HLW zijn de docenten, lessen en de leerlingen. Ik heb eigenlijk geen favoriete docent. Ze zijn allemaal lief! Ik gebruik mijn kluisje voor mijn boeken, zodat mijn tas niet zo zwaar is. In de pauze zit ik altijd in de aula.

"

Anass

Havo/Vwo - TTO/Tech - B9

"

Ik vind HLW een leuke en leerzame school. Mijn docent van Nederlands vind ik erg leuk! Ze kan heel goed uitleggen en ze is heel aardig. Daarom is Nederlands mijn favoriete vak.

"

Nilda

VWO - B8

"

Wat ik leuk vind aan HLW is dat het leuke uitjes heeft. Mijn favoriete vak is Hallo Nederlands. Het fijnste plekje op school is de aula. Ik heb HLW gekozen omdat ik hier met de open dag lessen heb gevolgd. Ik vond dat heel leuk. In de pauze ga ik met mijn vriendinnen naar de aula en soms ga ik naar buiten.

"

Marwa

VWO - B8

"

Ik ben blij op HLW omdat er op het HLW altijd een fijne sfeer is. Ik heb aardige klasgenoten en docenten. Zit altijd in de aula omdat het leuk is en gezellig. Mijn favoriete vak is wiskunde omdat ik daar goed in ben. Het fijnste plekje is de aula. Ik gebruik mijn kluisje om boeken erin te bewaren. In de pauze ben ik met mijn vriendinnen in de aula of buiten. Ik koos voor het HLW omdat mijn nicht en neef op deze school zitten en leuke verhalen over HLW van hen hebben gehoord.

"

Emir

Havo/Vwo - TTO/Tech - B9

"

HLW is een hele leuke school met veel vriendelijke docenten die goed kunnen uitleggen.

"

Leer

ons kennen

Ut commodo diam libero vitae erat. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla. Ut commodo diam libero vitae erat. Suspendisse varius enim in eroslla.

Familieschool en fijne sfeer 

Op het HLW kom je veel leerlingen tegen uit de buurt. Sommige leerlingen hebben familieleden die hier nu op school zitten of in het verleden hebben gezeten. Deze verbondenheid creëert een warme, vertrouwde sfeer waarin iedereen elkaar snel leert kennen en zich thuis voelt. Het zorgt voor een fijne en gezellige schoolomgeving waar leerlingen zich op hun gemak voelen.

Betrokken docenten
Bij ons op school word je gezien en gehoord. Onze docenten zijn er om jou te helpen, zowel binnen als buiten de klas. Je kunt altijd bij ze terecht voor vragen of gewoon om te praten. Dit maakt onze school een fijne plek waar jij je thuis voelt.

Extra ondersteuning
Heb je extra hulp nodig? Je mentor is altijd jouw eerste aanspreekpunt. Als je hulp nodig hebt voor de vakken Nederlands, Engels, Wiskunde of Frans bieden we steunlessen aan. Samen met een docent kun jij extra oefenen met onderwerpen die jij lastig vindt. Ook kan je je aanmelden voor studiezalen. Hier word je geholpen met o.a het plannen en maken van je schoolwerk.

Fijne overstap van de basisschool naar de middelbare school

Voor de zomervakantie organiseren we een kennismakingsdag, waar jij je nieuwe klasgenoten en je mentor alvast ontmoet. Na de zomervakantie start het nieuwe schooljaar met een introductieweek. Je leert dan alles over het schoolgebouw en de lokalen waar je les gaat krijgen.

Mavo/Havo/Vwo
Met mavo/havo-, havo-, havo/vwo- en vwo-advies kan je bij ons opgeven voor Digitech. Ook kun je met je havo-, havo/vwo- of vwo-advies kiezen voor TTO. Je kunt ook Digitech en TTO combineren.  Met een vwo-advies kan je je bij ons ook naar het Gymnasium.

Algemeen

Komen de leerlingen van HLW vooral uit Amsterdam - West?

Sinds de invoering van loting en matching komen onze leerlingen uit allerlei stadsdelen van Amsterdam. Wel zien wij dat de meeste leerlingen bij ons op school uit stadsdeel Nieuw-West komen.

Hoe kom ik op het HLW met openbaar vervoer?

De school is vanuit alle delen van de stad goed bereikbaar met fiets én met openbaar vervoer:

Bus 18, 19, 62, 63, 64, 195 en 247
Metro 50 (uitstappen halte Cornelis Lelylaan of Postjesweg).

Is HLW een christelijke school?

Het HLW heeft een christelijke oorsprong, maar er zijn geen dag- of weekopeningen meer zoals vroeger. Wel wordt het vak godsdienst gegeven, waarin alle religies aan bod komen.

Onderwijs

Heb ik een laptop nodig?

Ja, op school hebben wij een combinatie van boeken en digitale middelen (blended learning). Je gebruikt in de onderbouw een laptop voor extra oefeningen en verdieping. Hiervoor hebben alle leerlingen in klas 1 en 2 een eigen laptop. Als je zelf al een laptop hebt, dient deze minimaal Windows 10 te hebben. Het HLW werkt samen met Signpost, hier kun je een laptop huren of kopen.

Wat is jullie telefoonbeleid?

Je telefoon wordt aan het begin van elke les opgeborgen in de telefoonkluisje. Deze hangt in ieder lokaal. Er wordt in de lessen dus geen gebruik gemaakt van de telefoons, tenzij de vakdocent aangeeft dat deze nodig is voor een opdracht. Na de les neem je je telefoon weer mee.

Schoolgebouw

Is er een stilteruimte op school?

Ja, wij hebben op school een stilteruimte. Hier kan ook gebeden worden. Je kunt gebruik maken van de stilteruimte tijdens de pauzes en je tussenuren. Tijdens de les kan je helaas niet bidden.

Hebben jullie een kantine in de school?

In onze aula hebben wij een mooie kantine waar elke pauze broodjes worden verkocht. De broodjes zijn halal of vegetarisch. Daarnaast staat er een automaat met verschillende snacks. Ook kan je gratis water tappen bij het watertappunt.

Hebben jullie ook kluisjes?

Ja, voor elke leerling is er een eigen kluisje.

Activiteiten

Wordt er een schoolfeest georganiseerd in het eerste jaar?

Ja, voor alle brugklassers organiseren wij in december een kerstdiner met aansluitend een schoolfeest. Het eerste schoolfeest is op school. Dit schoolfeest is alleen toegankelijk voor de onderbouw.

Worden er klassenuitjes georganiseerd?

Ja, er worden verschillende klassenuitjes met de mentor georganiseerd. Als je zelf een leuk idee hebt, kan je dit altijd voorstellen aan je mentor!

Welke andere activiteiten worden er georganiseerd in het eerste jaar?

Naast het mentoruitje hebben we andere leuke activiteiten. We beginnen natuurlijk met de introductieweek en het brugklaskamp. Tijdens de burgerschapsdagen bezoeken we verschillende gebedshuizen. In december gaan we schaatsen en genieten van een gezellige kerstmarkt. Ook doen we mee met een poëzieproject in het Muiderslot. Het hele jaar door zijn er verschillende sportdagen. Tot slot hebben wij leuke excursies en activiteiten tijdens onze Hallo Wereld-dagen.

Worden er ook activiteiten georganiseerd na het eerste jaar?

Ja, het zijn er te veel om allemaal op te noemen. Maar we noemen er een paar: je gaat op buitenlandse reis, naar Walibi, je gaat op stage, je volgt workshops, je gaat naar bedrijven toe en nog veel meer!

Kan ik ook meedoen aan buitenschoolse activiteiten?

Ja, zo kan je bijvoorbeeld mee doen met de Tech Talent Academy. Dit kan je volgen als je geïnteresseerd bent in technologie. Daarnaast hebben wij ook een debatteam waarmee je jezelf voorbereidt op verschillende debattoernooien. Ook hebben wij jongerenwerkers die na schooltijd leuke sportactiviteiten organiseren.

Hebben jullie een leerlingenraad?

Ja, wij hebben een actieve leerlingenraad. Zij organiseren activiteiten en zijn een brug tussen de leerlingen en schoolleiding. Mocht je willen meedenken over belangrijke beslissingen dan is de leerlingenraad wat voor jou!

Huiswerk, toetsen en cijfers

Hoeveel tijd moet ik aan huiswerk besteden?

Hoe vaker je iets oefent, hoe beter je daarin wordt. Dus ook op het HLW krijg je huiswerk om beter te worden in een vak. Soms kun je een deel van het huiswerk tijdens de les maken.

Krijg ik veel toetsen en overhoringen?

Bij ons in de brugklas hebben wij toetsweken. In deze toetsweken heb je proefwerken. Kleinere toetsen (so’s) en vaardigheidstoetsen maak je buiten de toetsweek. Je hebt per vak maximaal 3 toetsmomenten in een periode.

Hoe weet ik wanneer ik een toets heb?

De docenten vertellen jou in de les wat je moet leren voor de toets en spreekt ook een moment af met de klas. De toetsmomenten zie je ook terug in Magister, zodat je ruim van tevoren kunt beginnen met leren.

Komen mijn cijfers in Magister te staan?

Ja, je cijfers komen in Magister te staan zodat je ouders/verzorgers ook mee kunnen kijken. De docent zal de toetsen ook met jou bespreken in de les. Je mentor bespreekt met jou de cijfers van alle vakken.

Aanmelden bij het HLW

Met welke adviezen kan ik mij aanmelden bij HLW?

Als je van de basisschool een mavo-, havo- of vwo-advies hebt gekregen, kun je HLW op je voorkeurslijst plaatsen.

Heeft HLW een voorrangsregeling?

Leerlingen die in de kopklas (locatie HLW) zitten, hebben voorrang bij de loting.

Brugklas

Heeft het HLW een eenjarige of tweejarige brugklas?

Het HLW heeft een tweejarige brugperiode. Hierdoor heb je meer kans om te ontdekken welk niveau bij jou past.

Wie zitten er in mijn klas?

Voor de zomervakantie leer je jouw nieuwe klasgenoten kennen. Bij het inschrijven mag je aangeven met welke vrienden en vriendinnen je in de klas wil komen. Het is daarbij wel belangrijk dat jullie hetzelfde niveau hebben. We proberen dan altijd te kijken wat we voor jullie kunnen regelen.

In welke vakken heb ik les in het eerste jaar?

In de brugklas krijg je les in de volgende vakken:

  • Nederlands
  • Engels
  • Frans
  • Wiskunde
  • Aardrijkskunde
  • Geschiedenis
  • Biologie
  • Beeldende vorming
  • Klassieke vorming (voor vwo leerlingen)
  • Godsdienst
  • Lichamelijke opvoeding (gymles)
  • Mentorles & studieles
  • ICT
  • Tech/DigiTech (voor de DigiTech-klas)
  • Hallo Nederlands (taalontwikkeling)

Is er een speciale introductie voor brugklassers?
Jazeker! Voor de zomervakantie is er een kennismakingsdag, waar je je klasgenoten en mentor voor het eerst ontmoet. We starten het nieuwe schooljaar met vier introductiedagen.Tijdens deze dagen leer je het gebouw, je docenten en de buurt kennen.

Wat zijn peers?

Peers zijn bovenbouwleerlingen die nieuwe leerlingen begeleiden. Peers helpen je om jou snel thuis te voelen op het HLW. Ze gaan mee op kamp, zijn aanwezig in mentorlessen, organiseren en nemen deel aan schoolactiviteiten. Elke klas heeft twee peers.

Ga ik op schoolkamp in het eerste jaar?

Ja, in de tweede week van het schooljaar ga je op kamp. Samen met je klasgenoten, je mentor, docenten en peers ga je drie dagen en 2 nachten naar Heino. Daar heb je veel leuke activiteiten, met als doel om elkaar beter te leren kennen.

Lessen

Hoelang duurt een les?

Een normale les duurt 60 minuten. Op de dinsdagen hanteren wij rooster. Hierdoor heb je op de dinsdagen 45 minuten les.

Hoelang duurt een schooldag?

Het verschilt per dag hoe laat jouw eerste les begint en jouw laatste les eindigt. Het eerste lesuur start bij ons om 08.30 uur en het laatste lesuur eindigt om 16.25 uur.

Waar vind ik mijn rooster?

In Magister vind je je rooster. Je kunt jouw rooster via de website of de Magister App gemakkelijk bekijken. Je rooster kan per periode wijzigen. Soms kan je rooster ook per dag wijzigen als een docent afwezig is, daarom is het handig om elke ochtend Magister te checken.

Heb je tussenuren?

Nee, in de eerste en tweede klas heb je geen tussenuren. Als een docent toch afwezig is, wordt de les door een andere docent overgenomen. Soms worden er lessen verplaatst. Hierdoor kan je een lesuur later beginnen of een lesuur eerder klaar zijn. Daarom is het belangrijk om je Magister in de ochtend te checken.

Klassen

Hoeveel leerlingen zitten er in mijn klas?

Sommige klassen zijn groter dan anderen, maar gemiddeld hebben wij 26 leerlingen in de klas.

Hoeveel klassen hebben jullie in leerjaar 1 en hoe delen jullie deze in?

Wij hebben in principe 9 klassen in leerjaar 1. Deze worden meestal zo ingedeeld:

  • 5 x MH klas
  • 2 x HV klas
  • 1 x V klas
  • 1 x TTO/Tech klas

Wat houdt een mavo/havo of een havo/vwo klas in?

Deze klassen zijn er om goed te kijken welk niveau het beste bij jou past. In deze klas krijg je les op het hoogste niveau. Je krijgt twee niveau-cijfers voor elke toets. Pas na de tweede klas weten we welk niveau het beste bij jou aansluit.

Kan ik opstromen naar een hoger advies?

HLW staat bekend als een opstroomschool. Het is bij ons mogelijk om een diploma te halen dat hoger is dan het advies van de basisschool. Opstromen gebeurt bij ons pas na het tweede leerjaar. Ook als je je diploma bij ons hebt behaald, is het mogelijk om door te gaan op een hoger niveau.

Persoonlijke ondersteuning en zorg

Hoe gaat school om met pesten?

Wij hebben een pestprotocol. De mentor en vakdocenten houden pesten scherp in de gaten. Wij doen er alles aan om jou een fijne en veilige schooltijd te bieden.

Worden er steunlessen op school gegeven?

Ja, wij bieden in de onderbouw steunlessen aan. Mocht jij meer hulp nodig hebben met Nederlands, Engels, Frans of wiskunde, dan bieden we daar extra steun voor aan.

Kan ik ergens rustig studeren na schooltijd?

Absoluut! In onze prachtige aula is meer dan genoeg plek om rustig aan je schoolwerk te zitten. Daarnaast hebben wij een grote mediatheek waar je in stilte kunt werken aan je opdrachten. Ook kan je je inschrijven voor Studiezalen. Hier kan je onder begeleiding een planning maken en werken aan school.

Kan ik extra zorgondersteuning krijgen op het HLW?

Heb je dyslexie, dyscalculie, AD(H)D of TOS? In de eerste week van het schooljaar worden jij en je ouder(s)/verzorger(s) uitgenodigd voor een driehoeksgesprek met jouw mentor en de ondersteuningscoördinator. Als blijkt dat jij meer ondersteuning nodig hebt, dan maken we een persoonlijk handelingsplan.

Kom je erbij? Inschrijven is zo geregeld.

Leuk dat jij en je ouders kiezen voor het HLW. Hiernaast vind je alle praktische informatie over de stappen bij het inschrijven. Heb je een vraag of wil je iets anders met ons delen? Stuur gerust een e-mail of neem telefonisch contact met ons op.

Praktische informatie

Aanmeldingsprocedure

Hieronder zie je een overzicht hoe het aanmeldingsproces er voor aanmelding schooljaar 2025-2026 uit ziet. 

1.Ouders/verzorgers ontvangen half maart van de basisschool een mail met inlogcodes voor het ouderportaal in ELK.
2. In het ouderportaal staan de gegevens van het kind. 
3. Tijdens de centrale aanmeldingsperiode van 25 tot en met 31 maart 2025 vullen ouders/verzorgers en hun kind de voorkeurslijst in. Dit gaat via het ouderportaal waar ze een inlog link voor hebben gekregen. 
4. Op 10 april 2025 (vanaf 15:30 uur) wordt de uitslag van de eerste loting en matching bekend gemaakt. De middelbare scholen sturen dezelfde dag een welkomstbrief naar de kinderen die bij hen zijn ingeloot.  
5. Op 17 april 2025 (vanaf 15:30 uur) wordt de uitslag van de tweede loting bekend gemaakt.

In de kernprocedure wordt het hele proces overstap PO-VO uitgelegd. Deze is terug te vinden op de website van OSVO. Meer informatie kunt u naar de website schoolkeuze020. Hier staat alle informatie op met betrekking tot de overstap.

Nieuwe brugklassers of zij-instromers op het HLW

Als nieuwe brugklasser op het HLW heb je een brief thuis ontvangen waarin staat dat jij jezelf nu kan aanmelden via het aanmeldformulier.Zij-instromers vanaf klas 2 kunnen gebruikmaken van dit aanmeldformulier.

Benodigde advies op het HLW

Met een advies vmbo-t, havo of vwo van de basisschool is een leerling in principe toelaatbaar op het Hervormd Lyceum West.

Naast het regulier onderwijs kunnen leerlingen met een mavo/havo-, havo-, havo/vwo- of vwo-advies zich inschrijven voor digitech.

Leerlingen met een havo-, havo/vwo- of vwo-advies hebben de mogelijkheid zich in te schrijven voor tweetalig onderwijs.

Leerlingen met een vwo-advies hebben vanaf de 2e klas de kans het gymnasium te volgen. 

Digitech en gymnasium kan ook in combinatie met tweetalig onderwijs

Dubbeladvies op het HLW

Leerlingen worden geplaatst in een dakpanklas. We hebben M/H en H/V klassen. Daarnaast hebben wij ook een aparte vwo klas.

Voorrangsregeling op het HLW

Leerlingen uit de kopklas (op locatie HLW) hebben voorrang als zij het onze school op de eerste plaats zetten.

Loting en matching syteem

Hierbij een video met daarin uitleg over het loting en matchingsysteem.https://www.youtube.com/watch?v=NrOz7UUYm1U